top of page
Foto van schrijverBob van Dinten

Asbest, soms vindt je het overal terug.


Als bouwkundig inspecteur/adviseur kom je in de meest verschillende soorten huizen van verschillende bouwjaren. Laatst was ik in Haren, ik trof daar een mooi huis en een enthousiaste koper voor de betreffende woning. Voordat aan een keuring begonnen wordt hebben ‘wij bouwkundigen’ altijd een aantal standaard vragen. Één ervan is of de verkoper bekend is met asbest in de woning. Vaak wordt deze vraag met nee beantwoord. Maar even zo vaak treffen we toch nog asbest aan.

Zo ook hier. Maar kun je dat een verkoper kwalijk nemen? Soms wel, maar vaak heeft een verkoper of een verkopend makelaar geen flauw idee waar dit ‘goedje’ allemaal in verwerkt is. En zelfs al weet je waar je op moet letten, dan nog hebben ook wij soms onze twijfels. Dan rest er maar één oplossing, bemonsteren en naar het lab voor onderzoek (Kosten rond de €30).

Maar moet je in paniek raken van asbestverdachte materialen? Om hierop antwoord te geven, moeten we om te beginnen onderscheid maken in soorten asbestverdacht materiaal. Het belangrijkste onderscheid is of het materiaal hechtgebonden of niet hechtgebonden asbest bevat. Bij hechtgebonden materiaal is meestal sprake van de welbekende asbest plaat in de nabijheid van ketel, kachel als dakbeschot onder de pan of de welbekende golfplaat op het dak van de schuur. Maar wist u dat ook in oude vensterbanken asbest is verwerkt. In deze vorm is de asbestvezel niet erg gevaarlijk, als u maar niet gaat breken, boren en zagen in het materiaal.

Paniek is nooit goed, je verstand gebruiken wel!

Niet hechtgebonden asbest is vervelender, dit materiaal vinden we terug in bijvoorbeeld pakkingskoord in oude kachel, haarden en ketels. Maar ook in ommanteling van CV leidingen als isolatie. Of als sluitlaag onder oude vinylsoorten of tegels in de vorm van asbestpapier. Het beroerde aan dit materiaal is dat de vezel gemakkelijk los komt en zodanig makkelijk kan worden ingeademd met alle risico’s van dien.

De niet hechtgebonden soort trof ik aan in Zuidlaren, in de kruipruimte als leiding isolatie en als asbestverdacht materiaal onder oud vloerzeil in de kelder. De kruipruimte werd door mij niet betreden, het vloerzeil werd bemonsterd voor onderzoek in het lab. De koper keek wat beteuterd bij wat we aantroffen. Echter het aantreffen van asbest hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Het is wel altijd verstandig om vooraf een saneringsofferte door meerdere specialisten op dit gebied op te vragen. Daarom staat in zo’n bouwkundig rapport altijd de opmerking als we asbestverdacht materiaal aantreffen dat specialistisch onderzoek gewenst is. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan als koper.

Een verrassing van een andere soort trof ik nog wel in Zuidlaren. Aan de muur hing een strijkplank van het type ‘oma had hem ook’. Met erin verwerkt jawel…. een asbest afzetplaatje.


351 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page